En person kontrollerar innehållet i en apodospåse

Apodos - en svensk uppfinning

Apoteket utvecklade automatiserad dosdispensering redan på 1980-talet.

Apoteket introducerade Apodos år 1987 som ett automatiserat system för att förbättra läkemedelsdispensering till patienter som tar flera läkemedel, regelbundet.

Det kan ha varit så att Sverige var det första landet att utveckla och använda dosdispensering generellt, då Apodos-systemet var en tidig innovation inom automatiserad dospackning. Om denna utveckling kan du läsa mer om via knapplänken i slutet av artikeln.

På den internationella marknaden finns liknande system för dosdispensering och blir allt vanligare på grund av dess förmåga att förbättra följsamheten till ordinationer och minska medicineringsfel.

Apodos föregångare till globala dos-lösningar

I flera länder, särskilt i Europa och Nordamerika har man infört liknande Apodos system, dvs där man med dosmaskiner och med industriell kapacitet kan erbjuda dosförpackningar som en abonnemangstjänst till miljontals människor.

I Norge finns ett system liknande Apodos kallat Multidosepakker. Finland och Danmark har också infört liknande system, som primärt används inom kommunal vård.

I Storbritannien används system som Nomad eller Biodose, vilka fungerar på samma sätt som Apodos, med förpackade doser för att underlätta korrekt medicinering. I USA och Kanada finns flera företag som erbjuder automatiserade dosdispenseringssystem, t.ex. PillPack (nu en del av Amazon) och ScriptPro. 

I Japan och Australien använder man utöver vanliga dospåsar också automatiserade dosdispenseringssystem som kallas för Webster-Paks, där öppenvårdsapotek förbereder och förpackar patienters läkemedel.

Alla läkemedel kan inte dosförpackas och i Sverige kan endast fasta beredningar (tabletter och kapslar) ingå. De läkemedel som inte kan dosförpackas, t ex ögondroppar och flytande läkemedel, kan levereras i sina originalförpackningar med leveransen av dosrullarna. Apoteket arbetar aktivt för att en så stor del som möjligt av antalet förskrivna läkemedel, ska kunna dosförpackas.

Apodos avlastar vården

Varje dag producerar Apoteket AB hundratusentals dygnsdoser med läkemedel och i Sverige används dosdispenserade läkemedel av över 300 000 patienter, där de flesta får Apodos finansierat och upphandlat av Regionerna.

Apoteket är också helt ensam på marknaden om att erbjud privatfinansierad dos -DosPac, dvs dosdispensering till personer som tar läkemedel regelbundet men som inte kan få kostnaden för själva tjänsten (59 kr/mån) subventionerad via Regionen.