mediciner i en apotekshylla.

Restnoterade läkemedel? Så hjälper Apoteket vårdkunden

Läkemedelsbristen i Sverige är påtaglig och restnoterade läkemedel kan leda till oönskade effekter för vården och patientsäkerheten. Apotekets e-handel har en inbyggd funktion som hjälper dig som beställare att direkt få förslag på utbytesalternativ.

Verksamhetskritiska läkemedel vill våra kunder såklart inte stå utan. Vi hör om vårdgivare som inte handlar av Apoteket AB vanligtvis, vittna om att de vid tillfällen har fått vända sig till leverantörer utan apotekstillstånd, för att säkra läkemedel till verksamheten.

Därför är det brist på läkemedel

En restnotering av ett läkemedel innebär att det inte går att beställa från tillverkaren. Anledningen kan vara många, som bland annat brist på aktiv substans, problem i tillverkningen eller en oväntat hög efterfrågan.

Det råder brist på läkemedel för att läkemedelsindustrin endast producerar exakt den mängden man tänker sig ska säljas, vilket gör att det inte finns några marginaler för när någonting inträffar eller när efterfrågan ökar.

Så hjälper Apoteket vården vid restnoteringar

Apotekets e-handel utvecklades med våra kunder som kravställare, dvs vårdgivare som satte upp vilka funktioner som skulle prioriteras för att få till en optimal beställningsportal.

I vår e-handel kan du se aktuell lager- och leveransstatus på order- och radnivå. För restnoterade receptbelagda produkter får du dessutom direkt förslag på utbytesalternativ som du kan välja istället.

Utbytesalternativ till restnoterade läkemedel

Funktionen i Apotekets e-handel som ger förslag på utbytesalternativ vid receptbelagda restnoteringar, bygger på Läkemedelsverkets lista av utbytbara läkemedel. Dessa läkemedel är medicinskt likvärdiga, och det är därmed godkänt av Läkemedelsverket att använda sig av det föreslagna läkemedlet i stället. Du kan alltså tryggt byta till det som föreslås i Apotekets e-handel.

Utbytbara läkemedel måste:

  • innehålla samma verksamma ämne i samma styrka
  • ha samma beredningsform
  • vara terapeutiskt likvärdiga

Om ett läkemedel är helt slut och saknar utbytesalternativ så kontaktas kunderna direkt av Apotekets kundservice via mejl eller telefon efter att en order har lagts på en restnoterad vara.

Ibland är vissa läkemedel inte utbytbara, trots att de kan tyckas så. Exempelvis adrenalinpennor som har samma mängd adrenalin i samma styrka. Dessa finns dock ej med på läkemedelsverkets utbyteslista, då utformningen av pennan i sig inte är identisk. Även i dessa lägen kontaktar Apotekets farmaceuter i orderberedningen kunden för att efter godkännande byta ut även denna typ av varor mot lämpligt läkemedel som finns tillgängligt.

Sparar tid och förenklar för vårdgivaren

Funktionen i Apotekets e-handel där utbytesalternativ visas under restnoterat läkemedel är mycket uppskattad av Apotekets vårdkunder. Det sparar tid och förenklar vårdgivarens vårdplanering.

Funktionen, tillsammans med den snabba och direkta hjälp som varje enskild kund får av Apotekets farmaceuter i orderberedningen, beröms av många kunder och är det som betygsätts högst i mätningar av kundnöjdhet.